BSA - Logo LIGGEND WIT

Een post-hbo opleiding

Wat is nu een post-hbo opleiding?

Binnen de Business Sales Academy spreken we vaak over onze Sales & Accountmanagement opleiding. Maar wat is dat nu eigenlijk? In dit blog lees daarom alles wat jij zou willen weten over een post-hbo opleiding om zo een keuze te kunnen maken of zo’n opleiding bij jou zou passen.

Meer lezen over onze post-hbo’s? Kijk dan eens bij onze opleidingen.

post-hbo-opleiding

Wat is een post-hbo opleiding precies?

Een post-hbo, of post-bachelor, is een hbo+ opleiding bedoelt om op praktisch niveau parttime verder te kunnen ontwikkelen of specialiseren in een specifiek vakgebied.

Het niveau zit tussen de Bachelor en de Master. Wil je na een Bachelor echter verder studeren, dan kies je vaak voor een Master. Een Master volg je meestal aan de universiteit – al tegenwoordig kan het ook aan vele hbo-instellingen – en heeft een grotere focus op theoretisch onderzoek.

Een post-bachelor legt vooral de focus op de kennis en vaardigheden van een specifiek vakgebied en geeft je dus meer praktische handvaten. Je kan het zo zien dat hetgeen je vandaag leert, je morgen kan toepassen in jouw (sales)job. Mede ook de reden dat de opleiding parttime is en dus het beste gevolgd kan worden naast je baan.

Duur

De duur van een post-hbo opleiding kan enorm variëren. Sommige opleidingen duren enkele maanden en andere tot wel 3 jaar. Binnen de Business Sales Academy duren onze opleidingen maximaal 6 maanden.

post-hbo-opleiding

Toelatingseisen

Ook de toelatingseisen verschillen per post-bachelor opleiding. Er zijn opleidingen waarbij het verplicht is om een hbo-diploma te hebben en relevante werkervaring om deel te mogen nemen. Er zijn ook opleidingen – zoals de post-hbo Sales & Accountmanagement – waarbij een combinatie van beide mogelijk is.

Vaak wordt bij afwijking van deze eisen geadviseerd om met de docenten het gesprek aan te gaan om te kijken of het niveau goed haalbaar is voor jou als deelnemer.

Erkenning

De overheid ziet streng toe op de kwaliteit van het onderwijs van hbo- en Masteropleidingen. Stichting Post HBO Nederland, een onderdeel van CPION, zorgt voor de kwaliteitsbewaking van alle post-bachelor opleidingen in Nederland. Indien een opleiding door hen geaccrediteerd wordt dan wordt de opleiding geregistreerd als officiële Registeropleiding. Dit is een beschermd predicaat dat alleen door het CPION/de SPHBO kan worden uitgegeven.

Diploma

Na succesvol afronden van een geregistreerde post-hbo bij SPHBO, ontvang je als deelnemer een diploma en word je ingeschreven in het zogenoemde Abituriëntenregister. Dit is een landelijk register waarmee bijvoorbeeld jouw werkgever de geldigheid van jouw diploma kan bevestigen. Ook kan jij via dit register bijvoorbeeld een kopie aanvragen van je diploma. Dit Register is vanwege de privacy niet openbaar inzichtelijk.

Opleidingen die niet zijn geregistreerd via het CPION hebben deze optie van een geregistreerd diploma niet.

Titel

Met het behalen van een diploma is er helaas geen officiële titel die je aan je naam kan toevoegen. Je kan wel nog steeds bijvoorbeeld de titel vanuit je Bachelor blijven voeren.

Wat is het verschil tussen een post-hbo en een hbo-master?

Naast hbo-niveau (Bachelor) en universitair-niveau (Master) is er ook nog zoiets als een hbo-master. Een hbo-master richt zich meer op strategische vraagstukken binnen een organisatie en wijkt daarmee af van een post-bachelor opleiding. Binnen een post-hbo wordt er namelijk meer gekeken naar operationele en tactische vraagstukken.

post-hbo-opleiding

Wanneer is een post-hbo iets voor jou?

Een post-bachelor opleiding sluit goed bij jou aan als je;

  • Een praktische vervolgopleiding wil die toch een officieel diploma met zich meedraagt
  • Een verdiepend vervolg op je werk als salesprofessional wil
  • Meer wil focussen op operationele en tactische vraagstukken
  • Een hbo-diploma hebt of aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.


Hoeveel vinkjes kan jij afvinken?

Post-bachelor opleidingen in Sales

Er zijn post-bachelor opleidingen te vinden voor bijna elk vakgebied en helaas is er niet een verzamelwebsite die alle post-hbo opleidingen in Nederland laat zien. We preken niet graag voor onze eigen parochie, en toch willen we je hierin graag meegeven dat wij momenteel de enige post-hbo in Sales en Accountmanagement aanbieden in Nederland.

Naast post-bachelors worden binnen het vakgebied van Sales ook gebruik gemaakt van de zogenmaande NIMA Sales A en NIMA Sales B. Qua opleidingsniveau, zit een post-hbo op een net hoger niveau als NIMA Sales B. Een post-hbo is op het niveau van hbo+ en NIMA Sales B zit op het niveau van hbo, met werkervaring.

Onze post-hbo opleidingen bieden meer diepgang op het vakgebied en er wordt meer aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling.

Wij geloven dat je bent nooit bent uitgeleerd. Hoe jij persoonlijk kiest om verder te leren is helemaal aan jou.
Veel succes met kiezen van jouw vervolgopleiding!

Picture of Stefan Renkema Msc
Stefan Renkema Msc

Eigenaar BSA | Salesdocent | Auteur