BSA - Logo LIGGEND WIT

Social Selling Index (SSI)

Het belang van de Social Selling index

In de moderne wereld van sales is de Social Selling Index (SSI) een handig hulpmiddel om je prestaties op LinkedIn te meten en verbeteren. Deze index biedt waardevolle inzichten in hoe goed je LinkedIn gebruikt om relaties op te bouwen, leads te genereren en verkoopresultaten te verbeteren.

In dit blog lees je wat de Social Selling Index precies is, welke voordelen het biedt en welke strategieën je kunt toepassen om je SSI-score te verhogen.

Wat is de Social Selling Index (SSI)?

De Social Selling Index is een maatstaf ontwikkeld door LinkedIn om te bepalen hoe effectief een persoon of bedrijf LinkedIn gebruikt voor social selling. Social selling is een strategische benadering waarbij sales professionals via social media contact leggen met leads en klanten.  

De SSI-score varieert van 0 tot 100, waarbij een hogere score aangeeft dat je effectiever bent in social selling.

Meet nu direct je eigen SSI-score via deze link om een eigen 0-meting uit te voeren, zeker als je nog niet actief aan social selling doet.

De SSI-score wordt berekend op basis van vier pijlers:

  • Het creëren van een professioneel merk

  • Het vinden van de goede personen

  • Het delen van waardevolle content

  • Het opbouwen van relaties
Social selling index

De voordelen van de Social Selling Index

Inzicht in je effectiviteit

De SSI-score geeft je een duidelijk beeld van hoe goed je presteert op het gebied van social selling. Door je score te analyseren, kun je zien waar je sterk in bent en waar je nog in kunt verbeteren.

Verbeteren van je doelgroep

Met de SSI-score krijg je inzichten vanuit LinkedIn of je de juiste personen bereikt. Voor het vinden van de juiste personen kun je de gratis functies “mensen die je misschien kent” en “wie heeft mijn profiel bekeken” gebruiken. Daarnaast zijn er ook betaalde functies zoals de “Sales Navigator” en “TeamLink”.

Verhoogde zichtbaarheid

Een hogere SSI-score betekent meestal dat je actiever, en daarmee zichtbaarder, bent op LinkedIn. Dit kan leiden tot meer connecties, een grotere betrokkenheid en uiteindelijk meer verkoopkansen.

Verbeterde relaties

De pijlers van de SSI zijn gericht op het opbouwen van waardevolle relaties. Door te focussen op het verbeteren van je SSI-score, werk je ook aan het versterken van je netwerk en het opbouwen van langdurige klantrelaties.

Strategieën om je Social Selling Index te verbeteren

1. Optimaliseer en personaliseer je LinkedIn-profiel

Een sterk LinkedIn-profiel is onmisbaar. Zorg voor een professionele profielfoto en een samenvatting die jouw expertise in sales duidelijk maakt. Vermeld specifiek je successen, vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor je huidige, maar ook je toekomstige klanten. Voeg aanbevelingen van tevreden klanten en collega’s toe om je geloofwaardigheid te versterken. Een geoptimaliseerd profiel helpt je om vertrouwen te wekken bij potentiële klanten en partners, en legt de basis voor effectieve social selling.

2. Breid je netwerk uit en engageer actief

Het opbouwen en onderhouden van een relevant netwerk is een van de belangrijkste aspecten van social selling. Zoek actief naar nieuwe connecties binnen je sector, zoals potentiële klanten. Het gaat echter niet alleen om het aantal connecties, kwaliteit is net zo belangrijk. Engageer regelmatig met je netwerk door reacties te plaatsen op hun updates, te participeren in discussies, en persoonlijke berichten te sturen. Dit helpt om sterke relaties op te bouwen en te onderhouden, wat uiteindelijk kan leiden tot meer verkoopkansen en een hogere SSI-score.

3. Deel waardevolle content

Als sales professional is het belangrijk om regelmatig content te delen die je netwerk helpt en interesseert. Dit kan bestaan uit blogposts, artikelen, video’s en infographics die ingaan op actuele trends of succesverhalen binnen je branche. Door waardevolle content te delen, positioneer je jezelf als een expert en een bron van waardevolle informatie. Dit vergroot niet alleen je zichtbaarheid, maar ook het vertrouwen en de betrokkenheid van je connecties, wat belangrijk is voor succesvolle social selling. Consistente contentcreatie helpt je om top-of-mind te blijven bij potentiële klanten en partners.

Het belang van een goede SSI-score

Een goede SSI-score is belangrijk omdat het algoritme van LinkedIn berichten met een hogere score voorrang geeft in de zoekresultaten en vaker toont in de tijdlijn van gebruikers. Toch moet je je niet blind staren op de score zelf. Het hangt heel erg af van het doel dat je met LinkedIn hebt. Voor de ene is een score van 60 goed, voor de ander 80 of 90. Dit komt door verschillende factoren zoals de concurrentiedichtheid in de industrie, de verkoopdoelstellingen, de mate van merkbekendheid, de sociale-media gewoonten van de doelgroep en de organisatorische capaciteiten. Elk bedrijf heeft unieke omstandigheden die bepalen hoe belangrijk een hogere SSI is voor hun succes. Wat veel belangrijker is, is de interactie met je doelgroep. Hoeveel weergaven heeft je bericht? Neemt je doelgroep de moeite om je bericht te liken of erop te reageren? Hoe meer interactie, hoe beter. Veel interactie zorgt ervoor dat jouw bericht nog vaker getoond wordt.

De Social Selling Index is een krachtig hulpmiddel voor elke sales professional die zijn of haar social selling wil verbeteren. Door je SSI-score te begrijpen en te optimaliseren, kun je effectiever relaties opbouwen, je zichtbaarheid vergroten en uiteindelijk betere sales resultaten behalen. Of je nu nieuw bent is social selling of een ervaren professional, het werken aan je SSI-score kan je helpen om succesvoller te zijn in de digitale verkoopomgeving.

Wil je meer weten over social selling? Lees dan ook onze blog ‘de kracht van social selling‘.

Picture of Stefan Renkema Msc
Stefan Renkema Msc

Eigenaar BSA | Salesdocent | Auteur