BSA - Logo LIGGEND WIT

Growth Mindset

Waarom jij – als b2b-salesprofessional - meer wil bewegen richting een Growth Mindset

Wat betekent een Growth Mindset?

Iemand met een Growth Mindset ziet intelligentie en talenten als iets moois. Iets moois wat bovendien altijd verbeterd kan worden door er werk in te steken. Bij een Growth Mindset ben je in staat om je mislukkingen als les te zien; zie je andermans succes als jouw inspiratie en zie je feedback als een manier om te groeien. Of te wel, jij ziet jezelf als iemand die zich altijd kan ontwikkelen. Iemand met een Fixed Mindset ziet datzelfde als iets wat vaststaat en niet kan veranderen.

In de praktijk bevind jouw mindset zich ergens tussen deze Growth en Fixed Mindset in, maar neig je altijd naar een van deze twee ‘tegenpolen’.In deze blog lees je hoe je dit kunt herkennen bij jezelf én hoe je jezelf kunt laten bewegen in de richting van een Growth Mindset.
 

Waar op de lijn zit jouw mindset?
Meer richting de “ik heb het of ik heb het niet” of meer richting de “ik kan alles leren”?

growth-mindset-carol-dweck-business-sales-academy-persoonlijk-leiderschap
growth-mindset-carol-dweck-business-sales-academy-persoonlijk-leiderschap

De Growth Mindset theorie

Zou je meer willen weten of de theorie uit 2006 waar de Growth Mindset aan ten grondslag ligt? Bekijk dan eens deze video “Developing a Growth Mindset” en verdiep je in de inzichten die Professor Carol Dweck heeft opgedaan.

Ondanks de controversie die er te vinden is over het onderzoek van Carol Dweck – o.a. dat de resultaten van het onderzoek nog nooit door anderen zijn bevestigd -, zien wij er absoluut de meerwaarde van in om jezelf te zien als iemand die zich altijd kan ontwikkelen.

Waarom jij als salesprofessional meer richting een Growth Mindset zou moeten willen!

Als jij als professional gelooft dat alles vaststaat en dat zaken niet of nauwelijks kunnen veranderen, dan zullen je resultaten waarschijnlijk voor een groot deel óók van tevoren al vaststaan en zul je vaak dezelfde resultaten blijven behalen. Juist door jezelf uit te dagen en te zien als iemand die zich altijd kan ontwikkelen, ben je in staat meer kansen te zien én zelf te creëren.

En, wat we vaak vergeten is dat we dit ons hele leven al doen: ooit kon je niet lopen, fietsen, zwemmen, autorijden. Allemaal dingen die je hebt geleerd door er tijd en energie in te stoppen en die nu zo goed als vanzelf gaan. Waarom zou je dat in je zakelijke leven dan ook niet kunnen? 

Voorbeelden Growth Mindset

Om je een beter gevoel te geven bij wanneer je jouw aanpak met een Growth Mindset vormgeeft, geven we je hieronder een aantal voorbeelden. Wellicht helpt het je ook om nog beter te bepalen waar op die lijn tussen Fixed en Growth jij je bevind.

Voorbeeld 1

Als je begint aan een nieuwe opdracht, wat denk je dan?

  • Ik hoop dat het makkelijk is (Fixed)
  • Ik hoop dat het uitdagend wordt (Growth)
growth-mindset-carol-dweck-persoonlijk-leiderschap-business-sales-academy-post-hbo

Voorbeeld 2

Je hebt net negatieve feedback gekregen over jouw werk, wat denk je dan?

  • Ik ben hier dus niet goed in (Fixed)
  • Ik ga weer aan het werk en heb nog wat te leren (Growth)


Voorbeeld 3

Je moet een presentatie geven aan het complete managementteam, wat denk je dan?

  • Ik ben te onzeker voor deze presentatie
  • Door te oefenen word ik zelfverzekerder en beter in de presentaties


Wil je meer voorbeelden bekijken?
Neem dan bijvoorbeeld hier eens een kijkje.

3 tips om een Growth Mindset te stimuleren

Een eerste stap die je kan zetten om (nog) meer richting een Growth Mindset te gaan is om je te realiseren dat ons brein is gemaakt om te blijven groeien en leren. Het is wetenschappelijk bewezen zelfs dat dat zo is. We geven je daarom graag drie tips die jou helpen om jouw Growth Mindset te stimuleren.

Tip 1 – Faal en faal vaak!

Niet alles zal de eerste keer meteen lukken. Denk maar aan die eerste pogingen om te fietsen zonder zijwieltjes toen je jonger was. Als je na drie keer vallen had bedacht om er dan maar mee te stoppen, had je waarschijnlijk nu nog met van die zijwieltjes gefietst. Durf daarom te falen, heel vaak te falen. En zie elke mislukking niet als een bevestiging dat je iets niet kunt, maar als een aanmoediging om het nog een keer te proberen.

Dus, als jouw creatieve oplossingen door je collega’s worden ‘afgeschoten’ zie dat dan als een aanmoediging om ze nog beter uit te werken of je collega’’s nog eerder te betrekken. En misschien zorgen al die mislukkingen en afwijzingen uiteindelijk misschien wel voor een groot succes. Zoals Thomas Edison’s beroemde quote: “I have not failed. I’ve just found 10.000 ways that won’t work.”.

Dus, waarin ga jij de komende tijd falen?

Tip 2 – Vraag om feedback

Wanneer je actief om feedback van anderen vraagt, laat je zien dat jij een Growth Mindset in je hebt. De feedback geeft jou helderheid over waar je, volgens anderen, in gegroeid bent of nog in kan groeien. Door deze inzichten te combineren met je eigen inzichten kan jij jouw doelen bijstellen en dus weer verder leren.

Dus, welke feedback ga jij de komende tijd vragen?

Tip 3 – ‘Nog’

Zeg jij “ik kan dit niet” of “ik kan het NOG niet”? Dat ene woordje… NOG, heeft ontzettend veel impact op jouw Mindset. Door dat ene woordje is het helder of jij denkt dat je kan leren of niet. Je kan zelf zover gaan dat je je realiseert dat jouw zwaktes sterktes zijn die je gewoon nog niet ontwikkeld hebt.

Dus, hoe vaak ga jij herhalen dat je het woordje ‘nog’ mag toevoegen aan je zinnen?

Meer weten over de Growth Mindset? Lees dan eens “Mindset” van Carol Dweck (geen affiliatelink) of kijk haar TED-talk.

Geschreven door
Stefan Renkema